Laskettelu harrastuksena

Laskettelu on säilyttänyt suosionsa suomalaisten keskuudessa ja onkin yksi maamme talviharrastussuosikeista, vaikka lajia onkin harrastettu maassamme vasta 1930-luvulta alkaen. Lajille on ominaista innovatiivisuus sekä nopea kehitys – laji on kehittynyt valtavasti niistä ajoista, kun sitä vielä 1930-luvulla kutsuttiin mutkamäenlaskuksi.

Kenelle laskettelu sopii?


Laskettelu on erinomainen koko perheen yhteinen harrastus, jonka kautta koko perhe saa mukavia elämyksiä, mahdollisuuden kohottaa kuntoaan sekä nauttia raikkaasta talvi-ilmasta. Monet ovat aloittaneet harrastuksen perheen viettäessä yhdessä talvilomaa. Laskettelu on monen ikäryhmän suosima harrastus. Myös ikääntyneet voivat nauttia laskettelusta, kunhan vain valitsevat sekä laskettavan mäen että oman laskutapansa huomioiden oman laskutaitonsa sekä kuntonsa.

Laskettelun hyviä puolia

– Positive sides of downhill skiing
Laskettelussa on lukuisia hyviä puolia, joiden ansiosta se on säilyttänyt suosionsa vuodesta toiseen. Näitä positiivisia puolia ovat esimerkiksi:

– Mahdollisuus touhuta ulkona ja saada samalla raikasta ilmaa
– Vauhdin hurma
– Harrastuksen tarjoamat aivan uudenlaiset haasteet
– Monipuolisuus
– Vapaudentunne
– Mahdollisuus kokeilla suksien lisäksi lautaa tai laudan lisäksi suksia
– Mahdollisuus kehittää itseään
– Mahdollisuus harrastaa yhdessä perheen kanssa
– Mahdollisuus nautiskella ja päästä irti arjesta
– Erilaiset maasto-olosuhteet takamaastoista hyppyreihin
– Kauniit maisemat ja idylliset olosuhteet
– Helposti opittavat perusteet
– Mahdollisuus kokeilla ja harjoitella erilaisia upeita temppuja
– Mahdollisuus kokeilla ja harjoitella erilaisia hyppyjä sekä
– Mahdollisuus yhdistää liikunnallisia aktiviteetteja vaikkapa Lapin mökkilomaan.

Jos kaipaat kesällä laskettelemaan, mutta sinulla ei ole varaa matkustaa laskettelulomalle ulkomaille, kannattaa kokeilla esimerkiksi rullaluistelua laskettelun sijaan. Kuntosalikäynnit voivat auttaa sinua pitämään lihaskuntoasi yllä seuraavan talven laskettelureissuja varten.

Millaiset välineet tarvitsen?

Alkuun pääsee ostamalla tai vuokraamalla yhden suksiparin sekä omaan jalkaan sopivat monot. Tämän lisäksi tarvitset lasketteluun sopivat vaatteet sekä oikeankokoisen kypärän. Vaatteiden kannattaa olla sellaiset, että ne pitävät vettä ja hengittävät ja ovat riittävän löysät, jotta voit liikkua niissä vapaasti.
Korkea kaulus on hyvä ominaisuus laskettelutakissa ja hihansuiden kannattaa olla sellaiset, että ne voi kiristää käsineiden ympärille. Kyljissä sekä hihojen alapuolella kannattaa olla tuuletusvetoketjut ja helmasta olisi hyvä löytyä kiristysmahdollisuus. Vetimien on hyvä olla kooltaan suuria ja hihasta olisi hyvä löytyä tasku hissilippua varten. Otathan huomioon, että housunlahkeet tulisi saada laitettua monojen päälle, joten niiden pitäisi olla tarpeeksi leveät. Lumipussi lahkeen sisäpuolella on hyvä lisävaruste.
Kypärän valintaan tulee kiinnittää erityistä huomiota – haluathan, että pääsi on turvassa myös laskettelun aikana! Kypärän tulee olla kooltaan oikeanlainen ja sen pitää istua hyvin. Sinun tulee saada laitettua kypärä syvälle päähäsi siten, ettei se jää roikkumaan takaraivollesi. Kypärähuppu on kypärän alla suositeltavampi lämmike kuin pipo.

Jos tunnet itsesi epävarmaksi valitessasi itsellesi sopivia lasketteluvälineitä ja –vaatteita, kannattaa suunnata asiantuntevaan ja palvelevaan urheiluvälinekauppaan ja pyytää apua myyjältä. Asiantunteva myyjä osaa auttaa sinua valitsemaan juuri tarpeitasi vastaavat välineet. Tarjolla on monenlaisiin budjetteihin sopivia vaihtoehtoja ja voit suoraan kertoa myyjälle, millaisen hintahaitarin sisällä varusteita etsit.
Jos budjettisi on kovin pieni kannattaa harkita varusteiden vuokraamista tai lainaamista. Tässä tapauksessa voit kysyä neuvoa vuokraamon työntekijöiltä, jotta saat varmasti juuri sinulle sopivat välineet käyttöösi. Esimerkiksi huonosti istuva mono voi pilata laskettelukokemuksesi, mikä olisi sääli, joten kannattaa malttaa mielensä ja käyttää hetki oikeanlaisten välineiden valitsemiseen.
Ollessasi liikkeellä pienellä budjetilla, kannattaa etsiä myös hyväkuntoisia käytettyjä vaatteita ja välineitä, kunhan vain muistaa tarkistaa näiden kunnon erityisen huolellisesti jo ostohetkellä. Kypärän ostamista käytettynä ei suositella, koska et voi tietää, millaisia kolhuja kypärä on mahdollisesti saanut. Se voi näyttää pintapuolisesti hyvältä, mutta sen rakenteet ovat voineet heiketä esimerkiksi maahan osumisen johdosta. Kypärässä säästäminen ei ole oikea säästökohde!