Turvallisuusvinkkejä

Sekä kiipeilyä että laskettelua pidetään melko vaarallisina lajeina. Kuitenkin niiden turvallisuuteen voi itse vaikuttaa melko pienten vinkkien avulla. Kenties tärkeintä molempien lajien osalta on oppia arvioimaan omat kykynsä ja valitsemaan niin kiipeily- kuin laskettelureititkin tämän mukaan. Turhia riskejä tulee välttää eikä kannata sortua uhkarohkeisiin tekoihin halutessaan esitellä omia taitojaan muille. Keräsimme tälle sivulle joitakin vinkkejä, joiden avulla voit parantaa omaa turvallisuuttasi kyseisissä lajeissa.

Turvallisuusvinkkejä kiipeilyyn

Miten parantaa kiipeilyharrastuksen turvallisuutta? Keräsimme tähän kappaleeseen muutamia vinkkejä.
– Jos harrastat seinäkiipeilyä, huolehdi siitä, että kiipeilyseinä varusteineen on hyvässä kunnossa ja että kiipeilypaikan henkilökunta on ammattitaitoista.
– Jos harrastat seinäkiipeilyä, suorita ennen kiipeämään lähtemistä joko varmistuskoe tai kiipeilykurssi.
– Huolehdi varusteidesi kunnosta.
– Kysy tarvittaessa apua kiipeilypaikan henkilökunnalta tai kokeneemmilta harrastajilta.
– Jos huomaat seinäkiipeillessäsi kiipeilyseinässä tai sen varusteissa joitakin puutteita, ilmoita siitä heti ohjaajalle.
– Toimi sisäkiipeilyseinällä aina ohjeiden ja sääntöjen mukaan.
– Käytä tarvittavia turvavälineitä sekä tietyissä lajeissa myös varmistajaa.
– Opettele arvoimaan mahdolliset riskit sekä niiden ottamisen mahdolliset seuraukset.
– Älä ylitä omia rajojasi tahtoessasi tehdä muihin vaikutuksen.
– Jos kiipeilet yhdessä lapsen kanssa, huolehdi siitä, että lapsi tietää turvallisen kiipeilyn säännöt ja että hän myös noudattaa niitä.
– Selvitä etukäteen miten tulee toimia mahdollisessa onnettomuustilanteessa ja mistä saat apua mahdollisimman nopeasti.
– Opettele kiipeämisen perusteet kunnolla ja kiipeile vain sellaisilla alustoilla, joille taitosi ja kykysi riittävät.
– Opettele arvioimaan omat taitosi äläkä ota turhia riskejä.

Toivotamme sinulle turvallisia hetkiä kiipeilyharrastuksesi parissa! Lisää turvallisuusvinkkejä kannattaa kysyä kiipeilypaikkasi henkilökunnalta sekä kokeneemmilta harrastajilta.

Turvallisuusvinkkejä lasketteluun

Miten parantaa lasketteluharrastuksen turvallisuutta? Keräsimme tähän kappaleeseen muutamia vinkkejä.
– Kädet kannattaa pitää lasketellessa edessä.
– Harjoittele laskettelun perusteet turvallisissa olosuhteissa ennen varsinaiseen rinteeseen lähtemistä – laskettelukouluun osallistuminen on hyvä idea!

Jos laskettelet yhdessä lapsesi tai lastesi kanssa, kannattaa myös heidät ilmoittaa laskettelukouluun – asiantunteva opettaja osaa neuvoa lapselle heti alusta lähtien esimerkiksi oikeanlaisen lasketteluasennon ja laadukkaassa laskettelukoulussa painotetaan myös turvallisuusasioita. On tärkeää, että osaat esimerkiksi pysähtyä oikein sekä hidastaa vauhtiasi tarvittaessa.

– Opettele oikea laskuasento – juuri tämän vuoksi on hyvä idea osallistua laskettelukouluun, jossa sinulle opetetaan oikeanlainen lasketteluasento. Jos opit alusta lähtien vääränlaisen asennon harjoitellessasi laskettelua itsenäisesti, on myöhemmin vaikeaa vaihtaa näitä tottumuksia. Tämän vuoksi on hyvä oppia oikea asento heti harrastuksen alusta alkaen.
– Opettele turvallisuuteen liittyvät asiat.
– Opettele kaatumaan oikealla tavalla – tietotaito auttaa sinua toimimaan käytännön tilanteissa.
– Huolehdi siitä, että kypäräsi on oikeankokoinen ja että laitat sen päähän oikein.
– Huolehdi siitä, että kaikki välineesi ovat hyvässä kunnossa ja että ne ovat sinulle oikeankokoisia.
– Tarkista, että siteesi on säädetty oikein.
– Laskettele ainoastaan sellaisilla rinteillä, jotka sopivat taidoillesi.
– Jos aiot kokeilla jotakin erityissuorituspaikkaa, kuten vaikkapa hyppyriä, tutustu siihen etukäteen, ennen suoritusta.
– Noudata rinteen sääntöjä.
– Ota muut laskettelijat huomioon.
– Älä käytä kypärän alla pipoa – erityinen kypärähuppu on turvallisuuden kannalta parempi vaihtoehto.
– Jos laskettelet yhdessä lapsen kanssa huolehdi siitä, että lapsi tietää turvallisen laskettelun säännöt ja myös noudattaa niitä – huolehdi myös siitä, että lapsella on oikeankokoiset ja oikeanlaiset, hyväkuntoiset varusteet ja että hän laskettelee ainoastaan sellaisissa rinteissä, joihin hänen taitonsa ja kykynsä riittävät.
– Selvitä etukäteen miten tulee toimia mahdollisessa onnettomuustilanteessa ja mistä saat apua mahdollisimman nopeasti.
– Pukeudu säänmukaisesti ja huolehdi erityisesti siitä, että jalkasi pysyvät lämpöisinä.
– Rinnetapahtumiin osallistuminen on oiva tapa kehittää omaa osaamista ja pitää hauskaa. Tällaisia tapahtumia on tarjolla runsaasti ja monenlaiseen makuun sopivina – seuraa paikallisen rinteen tarjontaa ja osallistu rohkeasti sinua kiinnostaviin tapahtumiin.
– Huolehdi turvallisuudestasi myös rinnehississä. Hissistä poistuminen vaatii omanlaistaan tekniikkaa, joka on hyvä harjoitella.
– Älä yliarvioi omia taitojasi äläkä ota turhia riskejä – älä edes siinä tapauksessa, että laskettelet kokeneemman laskettelijan kanssa ja haluaisit laskea samoja rinteitä hänen kanssaan.

Toivotamme sinulle turvallisia laskettelureissuja! Lisää turvallisuusvinkkejä kannattaa kysyä laskettelunopettajaltasi ja kokeneemmilta harrastajilta.